Поклон пред личността и таланта на Есма Реджепова

Есма Реджепова, наричана Кралицата на ромската музика ни напусна на 73 години. Починала е след кратко боледуване в Скопие.

Есма е родена на 8-ми август 1943 година в най-голямата ромска махала на Балканите "Шуто оризари", в македонската столица Скопие. Световната слава я спохожда още от дванадесетгодишна възраст. Историята на голямата й любов със съпруга й Стево Теодосиевски е всеизвестна и все пак най-чудатото в съвместния им живот е осиновяването на 47 деца. По този повод, тя е разказвала: „Когато започнахме да осиновяваме деца със съпруга ми Стево, мислехме само за 1 или 2 деца. След това видяхме колко е хубаво да имаш голямо семейство. Те ми дават много любов!” Така певицата става и баба на над 120 внуци.

На два пъти бе номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Тя е последователна в борбата си срещу расизма, религиозната и етническа дискриминация и множеството благотворителни концерти, за тази кауза бе наградена от ЮНЕСКО.

Безспорно името на  Есма Реджепова е сред най-утвърдените и признати на световно ниво музиканти за всички времена в своя жанр. Изнесла е над 8000 концерта в повече от 30 страни, включително и в България. Има над 100 авторски песни, над 15 албума, над 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни. Участвала е в над шест филма.

Бог обича своите любимци докрай и когато ни ги отнема, оставя частица от себе си, чрез тях, завинаги тук на земята.

Божественият глас на Есма, толкова неповторим и така завладяващ ще напомня и ще открива пред нас, всеки път - красотата и тъгата на ромската музика!

Дълбок поклон пред творчеството на любимата на няколко поколения певица Есма Реджепова!

„Мечтата ми е да видя как на Балканите всички живеят в хармония и има истински културен обмен. Музиката е единственият лукс за бедните... когато пееш, нямаш зли помисли, а когато танцуваш, не усещаш че си гладен. За мен музиката е всичко - въздух, хляб, вода.”

                                                                                        Есма Реджепова