В галоп със

Трудовете на д-р Джо Клемент

Д-р Джо Клемент изнася лекции по творческо писане в университета Нортумбрия, Англия. Получава наградата за писатели на Севера през 2012 г. и е избрана за наградите Bridport, Saboteur, Melita Hume и Troubadour International. Чести са интервютата й по радио BBC.
Нейното изследване, ръководено от творческа практика, разглежда и осветлява идентичността, културната история и наследството на британските роми и пътешественици. Изследването е завършено през 2019 г. и е удостоено със стипендия „Северен мост“ на Съвета за изследване на изкуствата и хуманитарните науки в Обединеното кралство.
През 2019 г. Durham Book Festival и Arts Council England възлагат на д-р Клемент да напише, публикува и разпространи нова илюстрована поетична книга „Outlandish“. Сътрудничеството с Damian Le Bas и художника W. John Hewitt документира една невидима ромска история.
Нейният поетичен памфлет „Moveable Type“ получи безвъзмездна помощ от Съвета по изкуствата на Англия през 2020 г. и беше избран за най-добра поетична книга в наградите Saboteur. Действието на книгата се развива на историческия панаир на конете в Апълби, Англия, където над 40 000 роми и пътешественици се събират всяка година, за да отпразнуват етноса и културата си.
Д-р Клемент е редактор на списанието за арт-поезия Butcher’s Dog. През 2021 г. тя основа импринт Wagtail и с благодарност от подкрепата на Фонда за иновации на ERIAC публикува всеобхватна международна антология на ромски поети: „Wagtail: The Roma Women’s Poetry Anthology“. Независимото издателство беше отличено за най-добро списание в наградите Saboteur за 2022 г.
Първата й стихосбирка „Outlandish“ е публикувана през 2022 г. от водещата международна преса за поезия Bloodaxe Books.
Източник: European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC