Ъндърграунда на душата

Кое е момичето с бялата забрадка?

Дълго време се считаше, че това е еврейско момиче, но днес вече се знае за историята на Ана Мария „Сетела“ Стайнбах

Десетилетия наред момичето от тази снимка, снимано във влак, отпътуващ за Аушвиц, се предполагаше, че е еврейка. Призрачният образ на младо, невинно момиче, транспортирано до смъртта ѝ, стана символ на еврейската жертва.

Благодарение на годините работа на холандския журналист Аад Вагенаар в началото на 90-те години, се установи кое всъщност е момичето. Изследванията му доведоха до любопитен резултат: момичето не е еврейско, а всъщност е деветгодишната Ана Мария ′ Сетела ′′ Стайнбах, ромско момиче от Холандия.

Сетела е родена на 23 декември 1934 г. в традиционно семейство Синти в Бухтен в югоизточната част на Холандия.

През юли 1943 г. е издадена заповед, забраняваща на роми и синти да пътуват, и те са принудени да влязат в един от 27 охранявани сборни лагера.

На 14 май 1944 г. холандската полиция получава заповедта да премести всички „цигански семейства“ от сборните лагери в транзитния лагер Вестерборк. Два дни по-късно Сетела и семейството й бяха събрани там. Във Вестерборк, Сетела, както и всички други ромски момичета и жени са с обръснати глави. Тя се увива със скъсан чаршаф, за да покрие главата си, както се вижда на снимката. 

Оттам Сетела е транспортирана в Аушвиц. Отведена е в Цигански семеен лагер Тези, които са считани за достатъчно подходящи, за работа са транспортирани в трудовите лагери. Сетела и останалата част от семейство са убити в газовите камери на Аушвиц, вероятно през нощта на 2 август, когато е ликвидиран циганският семеен лагер в Аушвиц.

Повече за трагичната съдба на Ана Мария Сетела, вижте тук