В галоп със

БАХТАЛИ ВАСИЛИЦА

Василица е един от най-честваните и почитани празници на ромите. Според Юлианския календар тя се пада на 14 януари.

В този ден ромите посрещат Новата година, а празненствата започват  на 13 – ти с приготовленията за празника.  Традиционно се празнува  до 15 януари. Това са дни, в които ромите почитат своя светец – покровител Свети Василий.

Една от легендите разказва, че Свети Василий спасил циганския род от удавяне в Червено море. Те били натоварени от египетски войници на кораб и изпратени в бушуващото море. Целта на тогавашния фараон била те да се удавят и да се свърши с техния род. Но тъкмо морето да погълне кораба, светецът се смилил над тях и решил да им помогне, като се помолил на Бога: „Не ги погубвай, Господи, нали и те са твой чеда !“. Свети Василий пратил ято гъски, което долетяло до удавниците, а те се покатерили на гърбовете им и така стигнали всички до отсрещния бряг.

Приготовленията за празника започват с  почистването на къщата и гозбите за трапезата. За ромската Нова година обезателно в менюто трябва да присъства пуйка или патица. Друго основно ястие са сармите, както и баница с късмети. Вярва се, че този който приготвя празничните ястия трябва да мълчи докато готви, за да е добра годината и да не излиза късмета извън къщата.

В новогодишната вечер на 13 срещу 14 януари се палят свещи и се прекадява къщата за пречистване на дома от лоши сили. По стара традиция прекадяването се извършва с жив въглен и брашно, поставени на керемида. Вярва се, че вечерта Свети Василий ще посети дома и ще се нахрани с оставеното за него на новогодишната трапеза.

Сутринта на 14-ти децата сурвакат за здраве цялото семейство. Децата пръсват по пода на къщата и в оборите просо, слънчоглед или жито, за да е пълна и богата годината. В различните региони на България има различни сурвакарски честитки и пожелания за берекет, здраве и успешна година. На този ден всички са щедри и дарявят сурвакарите обезателно с  желязна пара и лакомства. След това децата тръгват да сурвакат роднини.

Друг ритуал, който традиционно се извършва на този ден е искането на прошка. Младите се обръщат към по-възрастните за прошка, а те ги благославят.

На 15-ти е ден за посрещане на гости – приятели и роднини, с които ще искат да се виждат в добро здраве през цялата година. Пожелават си:

Бахтали Василица!