В галоп със

РОМИТЕ, С КОИТО МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ ПРЕЗ 2016г.

Редно е да посрещнем Новата година с надежда

за по-добри дни и да изпратим старата с най-добрите чувства и емоции, които ни е оставила

Най-атрактивната и впечатляваща инициатива тази година, по повод 8-ми април Международния ден на ромите бе направената от Дико Йорданов -фотосесия на момичета с ромското знаме .

Без да правя класация или да проявявам субективизъм,

тъй като нещата са несъпоставими ще посоча имената и  продукта на тези, които впечатлиха през годината:

Започвам с един от малкото доказани корифеи на словото и знанието – това е Савчо Савчев, той ни зарадва с новата си книга „Арии. Веди. Санкхя и Йога”.

За книгата си, авторът казва: „Върху този преводен сборник от студии и статии работих повече от десети­летие. Началото на интереса ми към темата Индия е съвсем разбираема, но моето откритие към самата тема беше повече от шо­ки­ращо, в най-добрия смисъл на думата. В него a priori инстинктив­но бяха капти­рани огромни подводни духовни течения на цял народ, породили у мен мощен интерес към историята и изключително богатата култура, която, за исти­нско щастие, буквално ме отвлече от дребнотемието, мисловната сухота и особено грубата балканска, а и българска, практичност в днешните време”.

„И ангелите плачат”

новата стихосбирка на поета Христо Христов бе представена на 15 декември в Столична библиотека.

Моноспектакъла „Цигански колела”

Най-посещаваното театрално представление от роми тази година бе моноспектакъла „Цигански колела”. И не само, защото колелата са цигански, и не само, затова че песните са ромски, а и затова че слонът е индийски, дали голям или малък, той оставя питанката къде, къде го заровихме?! Образът на главната героиня е построен специално за актрисата Наталия Цекова, автор Здрава Каменова, режисьор Калин Ангелов.

Ромско театрално студио „Суно”

Цели два спектакъла от Ромско театрално студио „Суно” – Монтана. Режисьорът Хари Белов и неговите млади актьори се превъплътиха в „Птицата на циганското щастие” и „Хитър Петър”, с които бяха отличени и получиха награди от театрални фестивали.

И тази година авторската пиеса на Валери Леков „Една нощ в бърлогата” бе играна на няколко сцени с благотворителна цел.

Концерта "Етно джаз симфони"

"Етно джаз симфони" – един провокативен и запомнящ се концерт на не по-малко атрактивния композитор Минко Ламбов – създател на Шака Зулу оркестра. Музикалният проект е на Софийската филхармония и Шака Зулу оркестра със специалното участие на Теодосий Спасов, хор "Космически гласове", дирегент Кирил Ламбов. На концерта се представи и дебютния албум на оркестъра с всички авторски пиеси.Музиката е съчетание от български фолклор, преплетена с джаз, фънк, както и с музиката на различни етноси - индийски,арменски, ромски и др.

Страстите на Ноември

Купон, танци, ритъм и много настроение – това са „Страстите на Ноември” – един очакван концерт на РомаНено проджект. „Страстите на Ноември” ни пренасят в магнетичната и предизвикателна атмосфера на симбиозата от колоритен фолклор в съчетание със свободни музикални импровизации, събрали цялата любов и тъга на света. Едно запомнящо се шоу на живо, за ценители и за любители!  Една красота, която можеш да почувстваш чрез музиката, защото през ноември вали джаз и се сипе страст!

Още два концерта от Рома Верситас,

единият, от които благотворителен. Подобни изяви са винаги добри, тъй като това е една възможност за студентите от ромски произход, от музикалните специалности и сценични изкуства да се изявят.

В този ред от музикални събития причислявам и соловите концертите на студенти от Националната музикална академия в специалностите: „Акордеон” – Кирил Петров и „Пиано” – Жана Демирева.

 

Най-атрактивната и впечатляваща инициатива тази година,

по повод 8-ми април Международния ден на ромите бе направената от Дико Йорданов -фотосесия на момичета с ромското знаме .

Моноспектакъла „Цигански колела”

Завършвам с решителността и волята на всички, които взеха участие при създаване на пилотното ТВ предаване „Шарен кон”, за което очаквам отговори от националните медии. Предаването може да видите в сайта, то е разположено по части във всички рубрики на челна позиция. Вероятно има събития от културния афиш на ромите, които съм пропуснала да отбележа, някои, защото не са ми известни, а други, защото някъде ми се губи качество, естетика и разни други неща.По-важно е, че тези събития сами по себе си са добро. Предоставили са ни удоволствие и така необходимото чувство на гордост, на увереност, полезност, кауза.

На добър час на всички!