В галоп със

РОМИТЕ ОТ „ДРУЖБА“ С ПРИЗИВ КЪМ „ФАКУЛТЕТА“, „ФИЛИПОВЦИ“ И „ХРИСТО БОТЕВ“ – БРАТЯ, ПОДКРЕПЕТЕ НИ, ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!

Гняв, страх, несигурност.

Това усетих в квартал „Дружба”, където вчера в автобус 88, от скин хедс бяха нападнати и жестоко пребити двама братя и техния баща. 

Гняв, страх, несигурност. Това усетих в квартал „Дружба”, където вчера в автобус 88, от скин хедс бяха нападнати и жестоко пребити двама братя и техния баща. Жителите на квартала, които след инцидента се събраха да протестират срещу случващото се в страната, са наясно с това, че са жертва на политически интереси, както и че етническият мир в страната е под огромен риск.

На мнение са също така, че локалните протести няма да имат необходимия ефект, затова те призоваха ромите от цялата страна и най-вече тези от трите най-големи квартала в столицата – Филиповци, Факултета и Христо Ботев, да са солидарни с тях.

поред тях политиците трябва да спрат да използват ромите за изкупителна жертва и фактът, че подобни нападения се случват винаги около избори, за тях означава, че в момента в България се вършат нередни неща за цялото общество и ромите служат за отвличане на вниманието от тези грешки. Ромите от „Дружба” призовават за мирен протест и също така предупредиха, че няма да позволят на лица, които ще превърнат недоволството им в инструмент за домогване до властта, да участват. „Ще гоним всички, които ще искат да ни използват. Не искаме да чуваме за партии. Няма да гласуваме.” Това бяха мненията, които чувах най-много там. Хората са в панически страх за сигурността на децата и семействата си. Зачестяват случаите на нападнати жени, работещи към сметопочистващите фирми.

21 юни 2015, сутринта, кв. „Дружба I“, София, близка на пострадалите: „Това вече не можем да го търпием ние, да ни трепят децата, да ни трепят внуците… Ще се вдигаме на бунт, повече няма да го търпим това нещо. Това трябва да го знае целият свят! Ще ходим там на американското посолство и те да решават какво ще правят с нас… Никой да не ходи да гласува в България“.

20 юни 2015, вечерта, „Пирогов“, близки на пострадалите: „Ние не искаме да сме втора Босна. Ние искаме да живеем един нормален живот… Да създават работни места, да работят хората, да си изкарват с труд и пот прехраната“.