Шарен кон – едно пространство, в което ромите говорят

в първо лице, а вие се информирате забавлявайки се!

РОМИТЕ, С КОИТО МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ ПРЕЗ 2016г.

РОМИТЕ, С КОИТО МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ ПРЕЗ 2016г.

Редно е да посрещнем Новата година с надежда за по-добри дни и да изпратим старата с най-добрите чувства и емоции, които ни е оставила
Рубрика В галоп със
Редакция

Мая Стел.

 

През тази година, колкото и критични или по-скоро мрънкащи сме били, трябва да помислим трезво и да дадем шанс на добрите и хубавите неща, които се случиха през годината, като поне ги назовем..

Естествено тези емоции, които ни обединяват поне за час са дело на творците. 2016г. ни поднесе не много, но достатъчно такива изяви. Казвам достатъчно, защото с години не можем да видим вече стойностен филм направен за и от роми, концерт на роми – музиканти, авторска музика, текстове, стихове на роми, театрална постановка и т.н Появяват се периодично и след това за дълго замлъкват. Да, за изкуство няма пари, няма за българи, а за роми въобще! Ето затова, трябва да поздравим всеки един, който се нагърбва с тази трудна задача, не само защото е уникален идиот, а защото след това е оцелял …дай Боже и да е удовлетворен и труда му признат!  

 

Без да правя класация или да проявявам субективизъм, тъй като нещата са несъпоставими ще посоча имената и  продукта на тези, които впечатлиха през годината:

Започвам с един от малкото доказани корифеи на словото и знанието – това е Савчо Савчев, той ни зарадва с новата си книга „Арии. Веди. Санкхя и Йога”.

За книгата си, авторът казва: „Върху този преводен сборник от студии и статии работих повече от десети­летие. Началото на интереса ми към темата Индия е съвсем разбираема, но моето откритие към самата тема беше повече от шо­ки­ращо, в най-добрия смисъл на думата. В него a priori инстинктив­но бяха капти­рани огромни подводни духовни течения на цял народ, породили у мен мощен интерес към историята и изключително богатата култура, която, за исти­нско щастие, буквално ме отвлече от дребнотемието, мисловната сухота и особено грубата балканска, а и българска, практичност в днешните време”.

 

 

„И ангелите плачат” - новата стихосбирка на поета Христо Христов бе представена на 15 декември в Столична библиотека.

 

 

Най-посещаваното театрално представление от роми тази година бе моноспектакъла „Цигански колела”. И не само, защото колелата са цигански, и не само, затова че песните са ромски, а и затова че слонът е индийски, дали голям или малък, той оставя питанката къде, къде го заровихме?! Образът на главната героиня е построен специално за актрисата Наталия Цекова, автор Здрава Каменова, режисьор Калин Ангелов. 

 

Цели два спектакъла от Ромско театрално студио „Суно” – Монтана. Режисьорът Хари Белов и неговите млади актьори се превъплътиха в „Птицата на циганското щастие” и „Хитър Петър”, с които бяха отличени и получиха награди от театрални фестивали. 

 

 

И тази година авторската пиеса на Валери Леков „Една нощ в бърлогата” бе играна на няколко сцени с благотворителна цел.

 

 

"Етно джаз симфони" – един провокативен и запомнящ се концерт на не по-малко атрактивния композитор Минко Ламбов – създател на Шака Зулу оркестра. Музикалният проект е на Софийската филхармония и Шака Зулу оркестра със специалното участие на Теодосий Спасов, хор "Космически гласове", дирегент Кирил Ламбов. На концерта се представи и дебютния албум на оркестъра с всички авторски пиеси.Музиката е съчетание от български фолклор, преплетена с джаз, фънк, както и с музиката на различни етноси - индийски,арменски, ромски и др.

 

 

Купон, танци, ритъм и много настроение – това са „Страстите на Ноември” – един очакван концерт на РомаНено проджект. „Страстите на Ноември” ни пренасят в магнетичната и предизвикателна атмосфера на симбиозата от колоритен фолклор в съчетание със свободни музикални импровизации, събрали цялата любов и тъга на света. Едно запомнящо се шоу на живо, за ценители и за любители!  Една красота, която можеш да почувстваш чрез музиката, защото през ноември вали джаз и се сипе страст!

 

 

Още два концерта от Рома Верситас, единият, от които благотворителен. Подобни изяви са винаги добри, тъй като това е една възможност за студентите от ромски произход, от музикалните специалности и сценични изкуства да се изявят.

 

 

В този ред от музикални събития причислявам и соловите концертите на студенти от Националната музикална академия в специалностите: „Акордеон” – Кирил Петров и „Пиано” – Жана Демирева.

                                                                                                

 

Най-атрактивната и впечатляваща инициатива тази година, по повод 8-ми април Международния ден на ромите бе направената от Дико Йорданов -фотосесия на момичета с ромското знаме .

Цялата фотосесия може да видите ТУК

 

 

Завършвам с решителността и волята на всички, които взеха участие при създаване на пилотното ТВ предаване „Шарен кон”, за което очаквам отговори от националните медии. Предаването може да видите в сайта, то е разположено по части във всички рубрики на челна позиция.

 

Вероятно има събития от културния афиш на ромите, които съм пропуснала да отбележа, някои, защото не са ми известни, а други, защото някъде ми се губи качество, естетика и разни други неща.

По-важно е, че тези събития сами по себе си са добро. Предоставили са ни удоволствие и така необходимото чувство на гордост, на увереност, полезност, кауза.

На добър час на всички!