Шарен кон – едно пространство, в което ромите говорят

в първо лице, а вие се информирате забавлявайки се!

Атентатът срещу главния прокурор

Интернет

Атентатът срещу главния прокурор

Инсценировка, самоинсценировка или реален опит за политическо убийство

Интернет
Избор на редактора
Редакция
Въпреки че беше обявено за терористичен акт, покушението срещу главния прокурор, собствено казано, не е такова. То е опит за физическо елиминиране на човек, който се смята за отговорен за определени действия или бездействия и носи (според организаторите на акта) вина за определени деяния. Терористичен акт е налице тогава, когато се унищожават преднамерено цивилни лица или съоръжения (или военни лица или съоръжения в мирно време), за да се промени поведението на друга мишена. С други думи, жертвите от 11 септември бяха лишени от живот не защото носеха конкретна вина за нещо, а защото се бяха отзовали в неподходящо време на неподходящо място. Тяхното унищожаване беше послание към истинската мишена - правителството на САЩ, Саудитска Арабия и някои други арабски страни, които трябваше да модифицират поведението си, тоест, да се изтеглят от Свещените земи на исляма (за САЩ) и да престанат да сътрудничат с големия сатана (за арабските правителства).
Така започваме с първия безспорно установен факт - имаме на лице опит за политическо убийство, а не за терористичен акт. Неговата феноменология, тоест, това, което видяхме по телевизията ни показа кратер с определени размери. Преди да напиша този пост, поразвъртях телефона да поговоря с неколцина приятели, експерти по взривове. Припомням, че при акцията за радикализирания пловдивски ученик преди години именно сегашния главен прокурор съобщи, че предвидения експлозив се равнява на 4 кг тротилов еквивалент, който може да събори осем етажен блок с четири входа. но трите килограма експлозив, които видяхме тук, са нанесли щети, несравними с горните. Освен това, изгледах и документалните кадри за взривяването на колата на Луис Карреро Бланко в началото на 80-те години, вторият човек след Франко в Испания по време на диктатурата. Атентатът е извършен от ЕТА, която залага 50 кг тротил. В резултат колата излита във въздуха, като се прехвърля през четириетажно здание на йезуитите и пада в неговия вътрешен двор. От кадрите се вижда, че взривът е оставил трап по-плитък от половин човешки бой, защото е бил насочен нагоре. Тука 3 кг експлозив прави 40 сантиметров трап. Е, какво да мисли човек, освен че взривът е насочен надолу?
Но да оставим това. Не съм специалист по експлозиви, та господ да ме прощава ако греша.
Големият въпрос според мене е защо някой ще иска да премахва главния прокурор Гешев? Ако е негов явен политически противник, човекът ще действа със средствата на закона и реда, ще го критикува в парламента, ще иска смяната му и тн. Ако е организираната престъпност....защо да го премахва? С бездействието си главният прокурор и създаде толкова широк правен комфорт, че повече няма къде. Втори като него просто няма да намерят. Право да си кажа, нашият главен прокурор на ми прилича на Джовани Фалконе. Е, ако не са политическите му противници, които са хора демократи, и не си служат с такива методи, и не е организираната престъпност, на която той хич не пречи, то тогава кой? Не виждам мотивирания субект, който да е заинтересован от физическото му елиминиране.
Мнозина допускат, че става въпрос за самоинсценировка. Може и така да е. Обаче, няма ли да се разчуе, ако главният прокурор почне да репетира собствената си кончина? Все някой ще каже, все от някъде ще изтече информация. Няма никакво съмнение ,че в прокуратурата работят маса хора, които са лично предани нему. Въпреки това смятам, че такава информация трудно се опазва.
Най-правдоподобна ми изглежда версията за инсценировката. Може би с, а може би и без участието на главния прокурор група хора, заинтересовани от подобряване на неговия имидж или разкрасяването му като яростен боец против организираната престъпност, какъвто той не е, е спретнала въпросния атентат. Какво по-лесно от това хората, които го охраняват, да инсценират поставяне на взривно устройство и както там си му е реда? Допускам, че дори това е станало без негово знание, защото иначе едва ли би могъл да изиграе така успешно ролята на уплашен за себе си и за семейството си човек. Не се съмнявам, че той наистина е уплашен и като на всички останали хора, му пожелавам дълъг живот и добро здраве.
Но като имаме предвид показаното по телевизията и напредъкът на технологиите, какъв ще да е тоя пишман атентатор, който ще изпусне целта? Да не би да са го взели от детската градина? Освен това, да не би да няма други средства - снайпер, базуки, това онова. Смятам, бе експлозивът е взривен театрално и с цел постигане на сценичен ефект - какъвто медиите с цяла сила се стремят да засилят. Ама не и социалните мрежи, които в 95% не проявяват никакво съчувствие към потенциалната жертва по една проста причина - не вярват, че е такава. А и защо да вярват? какво до този момент е направила главна прокуратура, че хората да и вярват? В морален план това, разбира се е осъдително, защото представлява удар срещу държавността.
Според мене това е вторият безспорен факт в цялата завера - но не в смисъла, в който го схващат повечето, а именно, че посягайки на конкретната личност, всъщност се посяга върху представляваната от нея институция, а тя е част от държавността.
Не. Моето разбира не друго. Неуспелият пишман атентат е удар срещу държавността в смисъл, че разкрива нейната същност като държавност, която не може да гарантира нито сигурността на своите граждани, нито способността на определени клики да организират подобни спектакли със сценични ефекти.
Иначе не се съмнявам, че полицията прави всичко възможно за разкриване на корените на това събитие. И вероятно по цялата верига работата се върши както трябва. Въпросът е какво точно ще разкрият и няма ли да разкрия онова, което авторите на инсценировката искат да бъде разкрито. Следващите дни ще ни покажат на къде върви работата.
Иначе, като всеки разумен човек, съм против всякакви прояви на насилие, та макар и бутафорни, защото никога не знаеш. Също така не подкрепям и конспиративните теории, но отказвам да нарека конспиративна теория всяко нещо ,за което нямаме достатъчно информация.
Колкото до дългата ръка на Кремъл, точно българският главен прокурор ми изглежда доста незначителна цел, че да си прави труда Кремъл да се протяга. Въпреки заявленията, че щял да арестува Путин ако се окажел на българска територия. Както всички знаем, дума дупка не прави, нито пък взривен кратер.
 
публикацията е от личния профил
във Фейсбук на проф. Татяна Дронзина